Recept på Ett fantastiskt bröd!

Ett fantastiskt bröd.

Så benämner Anna Bergenström detta recept i sin kokbok Annas mat. Och alltså, det äär ett fantastiskt bröd.

Det är så himmelens enkelt. Går så snabbt att sno ihop. Är dessutom bland det godaste bröd jag vet om.

Som är gott både till frullen, melliset, buffén, varma soppan, på utflykten eller varför inte fylld med massa gott och grillad i järnet ovan öppen eld?

Ja. Ni ”måste” prova det här, så ni själva får se och känna. Ni är så många som frågat om receptet senaste dagarna, så självklart, här kommer det!

Ett fantastiskt bröd

Ingredienser 

  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 1 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • Cirkus 11-13 dl vetemjöl.. ta gärna och byt ut cirka 1,5-2,0 dl av vetemjölet, till grahamsmjöl vetja. Det blir supergott!
  • mjöl till utbakningen

Gör såhär

  1. Mät upp vatten och mjölk och värm i en kastrull till fingervarm temperatur.
  2. Smula ner jästen i en bunke och pytsa i salt och honung. Över detta häller du lite av din vatten- och mjölkblandning. Rör med en trägaffel, häll sedan i resten av blandningen och rör också ner mjölet.
  3. Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö ett par matskedar vetemjöl över degen och täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa i 1 timme
  4. Under tiden som degen jäser,  så värmer du upp ugnen till 225 grader och klär ett par plåtar med pakplåtspapper
  5. Strö lite mjöl på bakbordet, stjälp upp degen. Knåda INTE, utan bara strö ännu lite mjöl ovanpå degen så att du utan att klibba fast, kan platta till degen med fingrarna. Tänk enklast, enklast möjliga sätt.
  6. När du plattat ut degen till cirka 1-2 cm tjocklek, så skär du snabbt degen i smala remsor med hjälp av en degskrapa. Formen blir lite hittan och dittan och det gör ingenting och blir precis hur bra som helst.
  7. Allt eftersom du skär ut dina bitar så lyfter du över dem till plåtarna.
  8. Direkt bröden kommit på plåten kan du börja gräddningen…. cirka 10 minuter, mitt i ugnen! Håll utkik för önskad gyllenbrun färg.
  9. När bröden är färdiggräddade så tar du ut bröden och låter dem svalna…. innan mumsandet kan börja och saligheten är ett faktum!

 

Bebbegos med degiga mammahänder.
Älskade, älskade mammalivet!
God bakning från mig till er!

Och ååhåh, idag är det fredag och vi vaknade till strålande sol och en snöfri gård. Jo jag tackar! Det blåser ishavsvindar, absolut.. men det får det göra bäst det vill. För här inne myser vi, barnen tjavar mellan lekrummet och sköna fotöljen framför en snutt barnprogram. Så längtar vi alla till pappan kommer hem. Jag pysslar om småttingar, kikar in här, sörplar en kaffekopp till och tänkte tvärstäda klart den redan påbörjade helgstädningen. Ikväll har vi bjudit MammaMormor och PappaMorfar på fredagsmysmiddag, det ser vi alla fram emot. Vi tänkte grilla. Men sedan fnular jag på vilken efterrätt som ska smaskas på.. tror det får bli en paj som min älsklingsmamma tycker så om!

Önskar er alla en fin fredag och en härlig start på helgen!

Lillafrun

Kommentar

  1. Lisa

    Brukar också göra det här brödet, men kalljäsa det under natten. . . Himla smidigt och gott! 🤗🤗🤗

    Svara

Lämna gärna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *