Mot delmål två av övervåningen!

Renoveringsprat tänkte jag mig nu!

Delmål ett är nått. Med takreklande, elfix och innertak spikat i hela övervåningen. Och på toppen, isoleringen som landade, helgen som var. Nu är vi vidare.

Där i bild;

 Jordens absolut fräsigaste SNYGGASTE, Bonden-Blom-aktiga maskin som mannen konstruerat;

Låt mig presentera; Drömgårdens Spånsugarmackarpär.

För ett tag sedan köpte M en gammal höfläkt och mumlade i skägget, något om att jag tänker att man skulle kunna koppla ihop den här med…. vlskdgjlskdgsjs… och där försvann jag. Men, jag förstår nu vad han nog sa Och oh som det är fiffigt att inte behöva skotta allt spån för hand. Från golven, alltså. För det är precis det, som är vårt största mission just nu.

Vi har siktet inställt;

-Golv.

Massiva, vacker-breda grangolv. I ett, kanske två rum finns det otroligt breda golvtiljor som vi ska göra vårt allt för att försöka spara. Men i övrigt är det ju inga golv och där blir det nya, från ett lokalt hyvleri. Berättar mer längre fram… för nä, det är inte än på ett tag.

Nu har vi tid framför oss, av att tömma golven på spån.

I golven finner vi historia.

Skor, jagvetinte hur många. Jag blev nästan gråtig när jag hittade ett helt par. Ja, inte helt som i utan skavanker precis.. Har ni sett?

Kanske är det pigans gamla?

En klänning, med spets i kant.. vem har haft den?

Och alla olika glasflaskor, plötsligt också ett kranium.. uuäh så äckligt.

Tapeter i massor. Och tidningar.

Med så vackert språk att jag blir alldeles till mig. Ordälskare som jag är!

Nej, Jag är inte effektiv på denna syssla, som ni kan ana.. jag måååste ju få läsa.. och kika. Så är det bara. En tidning från 1 augusti 1886. Det är svindlande. Och hela det urtråkiga görat, känns plötsligt som en pirrig historiavandring.

Så. Då vet ni vad vi påtar med i renoveringsresan nu och framöver. Är ni fler som gjort detta skitgöra; tömma golv på gammalt spån?

 

Lillafrun

Kommentar

 1. Anna

  Spännande med skor gömda i väggar och golv! I mitt gamla hus har jag låtit skorna ligga kvar. För säkerhets skull. 😉

  Svara
  1. Lillafrun

   Så himmelens spännande det här alltså, vi kommer nog också låta saker lika kvar, det mesta i alla fall, efter alla era ord och råd 🙂

   Svara
 2. Malinsigrid

  Hej!
  Med en sådan mackar är det snabbt gjort!
  Vi tömde aldrig våra golv på spån, utan åkte till ett lokalt snickeri och hämtade mer istället och fyllde på där det saknades… Stackars de som kommer efter oss, om de vi vill byta isolering…

  Jag har läst någonstans att man lade skor så där i husen för att skydda mot något. Gammalt skrock alltså. Men kolla, det är kanske bäst att de får ligga kvar?

  Kram och lycka till

  Svara
  1. Lillafrun

   Ooh, det lät som en najsig lösning tycker jag, haha!
   Vi tömmer uppe nu för att kunna riva tak här nerifrån och inte få allt spånet som ett ”hej!” samt för att vi ska kunna dra ny el..

   Japp, du säger som så många andra och vi lyssnar på er! 🙂

   Svara
 3. Isabell

  Joooho, spån har vi skottat oss blå utav! Vi fick aldrig våra mackapärer att fungera, men för hand gick an. Vi var kräkless stundtals – MEN DET GÅR!! och man ser fort resultat = man blir superpeppad att fortsätta!

  KRAM och det kommer gå SUPERBRA med er mackapär och teamanda!

  Svara
 4. Lovisa Almestrand

  Visst är det spännande med husens historia. Vi har hittat en del spännande gamla fynd i vårat hus också. Bla ett par gamla, slitna små skinnskor från något barn. Storlek pyttesmå! Och en mini mini potatisstomp. Barnmodell. Och massvis med gamla tapeter och tidningsurklipp. Så roligt ju!

  Svara
 5. Gunilla

  Man ska lämna gamla skor när man renoverar. Se till att ni lägger i något ni också. Och gamla tidningar. Vi har också hittat sånt när vi renoverade.

  Svara
  1. Lillafrun

   SÅ bra tips! Vi lurar på att lägga ner tidningen som vi själva prydde framsidan och mittuppslaget av här i ett reportage innan jul 😀

   Svara

Lämna gärna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *