Lingonparfait med salt kolasås och mandelflarn!

Det där blev bland det godaste jag skapat i efterrättsväg. Så himla glad för det. Förstås.

Dessutom är det ju extra roligt när man provar nytt och svänger ihop på (pirrig) känsla, och så blir det mumsigt värre. Vi tänkte norrländskt till Julebalunsen…

…och med pappa-plockade lingonen från skogarna oss i kring, kändes det så härligt. Men! Får du inte tag på lingon och kan sno ihop sylten själv, så finns det ju förstås att köpa lingonsylt i butik… men tänk då på att ta någon ekologisk, bra variant, där lingon (!) är huvudingrediensen…. ej att ta för givet ju!

 

Lingonparfait

Du behöver: 

(till två avlånga formar)

  • 3 dl lingonsylt
  • 1,5 dl florsocker
  • 1,5 dl vatten
  • 6 äggulor
  • 5-6 dl vispgrädde

Gör såhär:

  1. Koka upp florsocker och vatten. Ta av värmen och vispa i äggulor. Sjud under omrörning, det får inte koka.
  2. Rör i sylten.
  3. Vispa grädden och vänd ned lingonkrämen.
  4. Häll upp i form och frys i 4 timmar… eller mer, förstås. Men minst 4 timmar!

Mandelflarn

Du behöver (till ca 20 stycken):

1,5 dl (100 g) sötmandel

1 dl socker

100 g smör

2 msk vetemjöl

2 msk mjölk

1 msk ljus sirap

Gör såhär:

  1. Struunta i att skålla mandeln, hacka hacka hacka bara! (så gjorde jag, men gör som du vill förstås! <3 )
  2. Blanda samma mandeln och dom övriga ingredienserna i en liten kastrull
  3. Låt massan sjuda under försiktig omrörning.
  4. Klicka ut smeten på välsmord plåt eller blakplåtpapper.
  5. Grädda mitt i ungen i 150 grader, ca 8 minuter. Eller till kakorna fått fin färg.
  6. Låt dem svalna något. Lossa dem med en vass kniv. Låt dom kallna på plant underlag.

Kolasås:

Koka ihop 3 dl grädde, 2 dl socker och 2 dl ljus sirap till kolasås i 10 minuter. Rör i 2 tsk vaniljsocker och gärna lite vaniljpulver. Och salt! -efter tycke och smak.

Stjälp upp parfaiten och garnera med lingon.

Njut parfait med ljummen kolasås och småsegt mandelflarn.

 

Kanske en nyårsdessert….

 

 

Önskar er en vacker sista söndag på året. Jag är alldeles pirrig i magen inför nytt år. En blandning mellan ovisshetens pirr och lyckopirret inför liiiivet….

 

Lillafrun

 

 

 

Kommentar

    1. Lillafrun

      Jag brukar faktiskt göra maränger 😛 Så barnen får till sin sviss, medan vi vuxna äter parfait som dom kanske inte är sådär jätteförtjusta i!

      Svara
  1. Helena

    Vad gjorde du för varm sås till fisken? Oftast blir det kall sås här, men på vintern låter det gott med en varm sås.
    Du har en fantastisk blogg, min absoluta favorit!

    Svara

Lämna gärna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *