Mors juliga Rågsiktslimpor!

 

Torsdag och bara timmar kvar till Jullov!

Jag kom innanför dörren för en stund sedan, med äppelkinder och mör kropp. Att knata långprommis med två barn i vagn, längs moddiga och oplogade småvägar.. en hjärtebra motion! Och nu medan minstingarna sover, tänkte jag passa på att sända er något så många av er frågat efter senaste dygnet.

Det var ju hutlöst dumt av mig att visa bilder på dom där limporna igår, förklara hur goda dom blev… och så står jag här, utan recept. För det var så det gick till. Hade bara i huvudet på ett ungefär vilka ingredienser, som mor berättat för mig. Mått använde vi inte ett endaste. Jo, två paket jäst. Som Juniflickan smulade ner med iver. Och en liter vatten.

Men ok, nu har jag konsulterat min mor och ett litet, inte alls så precist, recept finns. Där här är bara ett så mysigt bröd att baka. Och så gott…lite smygsött, så vi kallar det juligt och tänker att det kanske inte är det optimala vardagsbrödet året om. Men, Mors juliga Rågsiktslimpor… det, är jul för mig!

 

Mors juliga Rågsiktslimpor!

Du behöver (till ca 6 limpor):

2 pkt jäst

50 gram smält smör

1 liter fingervarmt vatten

150- 300 g farinsocker (jag tog 150, lyckades jag räkna ut när jag vägde farinsockerpaketet efteråt…och det blev alldeles lagom sött, tycker jag!)

2,5-3,0 tsk salt

4 lite lätt uppvispade ägg

någon matsked sirap

Rågsikt tills degen släpper bunken .. nääästan 2 kg gick åt för oss.

 

Gör såhär:

  1. Smält smöret i en kastrull och häll därefter i vattnet, låt vätskan få en fingervarm temperatur
  2. Smula ner jästen i en bunke, slå över en liten del av vätskan för att med hjälp utav en slev lösa upp jästen
  3. Hiva i resten av smöriga vattnet, farinsockret, saltet, äggen, sirapen och till sist rågsikten. Låt degen gå några minuter i assistenten, eller om du rör för hand; låt armmusklerna svida ordentligt. Degen ska vara glansig och fin och ha släppt från kanterna i bunken, då är den klar!
  4. Stjälp upp degen på köksbänken och bädda om med en kökshandduk, låt jäsa till dubbel storlek… ca 45 minuter kanske..
  5. Dela stora degen i ca 6 delar. Knåda och forma till avlånga eller runda limpor. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar, täck med bakduk och låt jäsa en sväng till… jag jäste nog mina ca 45 minuter igen!
  6. Skjutsa in i ugnen i 175-200 grader. Låt grädda tills färgen på limporna är sådär härligt bruna. För att veta om limpan är gräddad igenom, kan du lyfta på brödet och titta under… om det har blivit brunt och gräddat där, då är dom klara. Men cirkus 20-25 minuter, skulle jag tro!
  7. Pensla på dom nygräddade limporna med lite sirapsvatten. (vatten utrört med en dutt sirap!)

 

 

God bakning önskas er!

Lillafrun

 

 

Lämna gärna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *