Himmelska Saffransbullar med lyxig fyllning!


IMG_8932

God morgon!

Okej. Nu kommer recept till vad som blev dom godaste Saffransbullarna vi någonsin ätit. Jag blandade ihop två recept kan man säga. Saffransdegen från Roy Fares, fast ett tillsatt ägg per halvliter vätska. Ägg hivar jag alltid i bulldegen. Och så tog jag fyllningen från Diana Dontsova. En kombo som blev Himmelsk. Recept kommer här:IMG_8924

Himmelska Saffransbullar med lyxig fyllning!

 

Du behöver:

Fördeg:
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 g saffran
  • 8,5 dl vetemjöl (jag använder alltid vetemjöl special i brödbak!)

Deg:

  • 150 g rumstempererat smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 5,5 dl vetemjöl 
  • 1 ägg

Fyllning:

  • 250 gram mandelmassa
  • 125 gram rumstempererat smör
  • 1 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 80 gram vit choklad
  • stött kardemumma efter tycker och smak

Topping: 

  • Ägg till pensling
  • pärlsocker, hyvlad mandel, blå vallmo, russin eller strösocker 

IMG_8906

Gör såhär:

Saffransdeg

  1. Börja med en fördeg! Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i den.
  2. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg. Använd helst köksassistent,  i cirkus 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.
  3. Blanda i resten av ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa från kanterna. Har du ingen köksassistent då är det bara att arbeta tills musklerna svider!
  4. Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter.IMG_8893

Gör under tiden fyllningen:

Riv mandelmassan och blanda med mjukt smör, socker och vaniljsocker. Får du inte den till en slät fyllning, värm den i mikron i några sekunder. Strössla i kardemumma efter tycke och smak! … förberedd också genom att hacka den vita chokladen.

IMG_8895

5. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bord.

6.Bred ut fyllningen jämt över degen och strössla över den hackade vita chokladen.

7.Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar som ett nystan. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk i 1-2 timmar.IMG_8907

8.Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över önskad topping.

9.Grädda mitt i ugnen i 10-15 min (beroende på storlek och ugn) tills dina saffransbullar har fått en fin gyllenbrun färg.

IMG_8925

 

Ät och njut!

-Och god onsdag till er! Här yr snön och det är så himla mysigt. Kika Instastories, där finns en liten filmsnutt från en riktig Norrlandsmorgon. Älskar!

Lillafrun

Lämna gärna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *