Höstmat!

IMG_7266

Höstmat!

Bland det godaste. Och mysigaste maten. En varm soppa. En god gryta. Gärna ett gott bröd att äta till. Mm.. 

Idag tänkte jag dela med mig av inte mindre än två recept. På en superenkel Köttfärsgulasch. Och på dom där baguetterna vi bakade häromdagen…. just då var det ju smått kaos, men annars är det verkligen så enkelt att baka baguetter. IMG_7271

Köttfärsgulasch

(till cirka 4 personer)

  1. Skala och hacka en gul lök
  2. Bryn löken och ca 500 gram färs (välj själv; nötfärs, blandfärs..) i olja i en gryta
  3. Pressa en vitlöksklyfta och rör ner 2 msk tomatpuré tillsammans med 1/2 tsk kummin (som mortlats innan) och fräs ytterligare i någon minut
  4. Tillsätt 500 gram krossade tomater och 2,5 dl köttbuljong (vatten och tärning eller fond) och låt koka i ca 5 minuter.
  5. Smaka av med salt och peppar! 
  6. Hacka persiljan och strössla över grytan
  7. Servera till ris. En klick créme fraiche. Och till hade vi också små baguettebitar att breda med alldeles för mycket smör och doppa i goda grytan…

Baguetter

(cirka 4 stycken)

Du behöver:

  • 25 gram jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 2 msk olivolja
  • 13 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special. Det använder jag alltid när jag bakar bröd!)

Gör såhär:

  1.  Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37°. Rör ut jästen i vattnet. Mitt tips är att hälla i bara lite utav vattnet, rör sedan ut jästen noga och häll därefter på resterande vatten. Då vet du att jästen är väl utrörd!
  2. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen.
  3. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under duk ca 1 timme.
  4. Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte.
  5. Dela den i 4 delar. Forma till baguetter och lägg dom på plåtar med bakpapper. Pudra över lite mjöl. Låt jäsa under duk ca 30 min.
  6. Sätt ugnen på 275°.. galet varmt, jag vet. Checka med din ugn, kanske räcker typ 250!
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler utan duk.
  8. Ät och njut, till mellis, varma soppan eller ja, gulaschgrytan! IMG_7043

Så gott, alltihop.

Och nu är det snart måndagkväll och vädret är än ruggigare. Men vi gav oss faktiskt ut idag i alla fall, någon timme. Och ute var det ändå så skönt.. tills det började storma på riktigt och regna på tvären. Men då hade vi ju vandrat långpromenad, lekt bland all lera hemma på gården, medan vissa marathonsov i vagnen. Varm choklad, tända ljus, tunnbrödmackor. Bokläsning på kökssoffan, med regnet som smattrat mot fönsterrutorna. Det, har fyllt vår eftermiddag.

Nu väntar middagsfixet här. Och därefter kvällsbestyren. Kärlek på en vardag som är så fin.

Ha en god kväll!

 

 

Lillafrun

Kommentarer

  1. Ekenäsliv

    Ååå mums så gott, precis vad som behövs när vindarna piskar och regnet anfaller från alla håll…
    Gjorde köttfärslimpa igår, med amadinepotatis, svampsås och kokta grönskaer, reeeedig husmanskost och vi åt nog alla så vi storknande 😉
    Kram Anna

    Svara

Lämna gärna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *